Yuliya Dumanska: „Trăiesc acum ceea ce visam în urmă cu 10 ani.”

0
2340

E de acum bine știut faptul că Yuliya Dumanska (23 ani), portarul naționalei feminine de handbal și până recent, al campioanei SCM Râmnicu Vâlcea, a decis să facă un pas mare în cariera ei prin acceptarea pentru prima dată a unui angajament în afara României, la RK Podravka Koprivnica. Un pas curajos pe care l-am „imortalizat” într-un scurt interviu.

„Este momentul pentru o nouă provocare”

Reporter: Yuliya, lași în urmă echipa campioană a României, alături de care ai avut parte de multe bucurii. Cum au fost acești doi ani?
Yuliya Dumanska: Au fost doi ani frumoși la Vâlcea, împreună am reușit să facem o performață deosebită, câștigarea Supercupei și a campionatului și, visul care a devenit realitate, participarea în Champions League. Împreună cu un public minunat care ne-a împins de la spate, care ne-a fost alături și la bine și la greu. Dar acum cred că este momentul pentru o nouă provocare pentru mine, aceea de a juca în străinătate.

Reporter: Care sunt părțile bune ale experienței tale la Vâlcea și care cele mai puțin bune?
Yuliya Dumanska: Ca la orice echipă sunt momente bune, sunt momente și mai puțin bune. Dar important este că la greu, echipa a rămas unită, ne-am susținut reciproc și așa am reușit să trecem de momentele dificile.

„Sper, că intr-o bună zi, Marina va deveni româncă cu acte în regulă.”

Reporter: Un portar și mai tânăr și la fel de talentat îți suflă amenințător în ceafă. Nu te sperie posibila concurență cu Marina Dumanska?
Yuliya Dumanska: De la bun început, mi-am dorit să o aduc și pe surioara mea mai mică, Marina, în România. Mă bucur foarte mult că a acceptat această provocare și că acum crește în valoare pe zi ce trece, iar din următorul sezon competițional va debuta în Liga Florilor. Nu mă sperie o posibilă concurență cu sora mea, îmi doresc foarte mult să mă depășescă și să fie mai bună ca mine. Cu siguranță, știe și ea, o voi susține mereu, și la bine și la greu, și oricând va avea nevoie de un sfat, o voi ajuta.

Reporter: Cum e relația voastră? Te-ai gândit vreodată cum ar fi să jucați în aceași echipă? Poate chiar la națională. Sau cum ar fi să fiți adversare?
Yuliya Dumanska: Ne înțelegem foarte bine și cred că situația asta, că jucăm în orașe diferite, pentru echipe diferite, la distanță, ne-a făcut să ne înțelegem și mai bine. Da, ne-am gândit la o posibilă variantă, ca la un meci oficial Marina va juca pentru Ucraina și eu pentru România. Dar eu totuși sper, că intr-o bună zi, Marina va deveni româncă cu acte în regulă.

„ Îmi place să învăț. În timpul liber scriu pe blog.”

Reporter: Yuliya Dumanska nu numai că a învățat perfect limba română, stăpânește excelent engleza și scrie un blog personal, dar se dedică și studiului. Povestește-ne despre asta. Ce vrei să te faci când o să fi mare?
Yuliya Dumanska: Sunt studentă la Universitea din Craiova, la master anul 1. În perioada aceasta, am avut de făcut foarte multe referate, pentru ca luna aceasta începe sesiunea. Îmi place să învăț. În timpul liber scriu pe blog, dar în limba engleză, pentru că eu consider că este o limbă internațională și astfel mai multă lumea va putea să îl înțeleagă. De mică am avut înclinație către limbi străini. Aș vrea să studiez și la litere, dar acum cât sunt o sportivă de performanță, nu am timpul necesar de a merge la cursuri zilnic. Acum mă concentrez pe cariera mea sportiv și, cine știe, poate în viitor o să fiu studentă și la litere.

Reporter: Urmează prima experiență în afara țării. La ce te aștepți? Care sunt obiectivele tale personale?
Yuliya Dumanska: Va fi o experiență nouă și îmi doresc foarte mult să mă acomodez cât se poate de repede și să fiu parte a performantelor pe care echipa le va obține. Să avem un parcurs cât se poate de lung și frumos în competițiile internaționale și să fim sănătoase.

„Îmi voi petrece vacanța acasă, în Baia Mare, cu familia mea din România.”

Reporter: Povestea ta e cunoscută peste șapte mări și șapte țări… Ești una din cele mai joviale și comunicative sportive din handbalul românesc. Totuși… ce nu știm despre tine? Cum e Yuliya Dumanska atunci când nu joacă handbal?
Yuliya Dumanska: Fiind mai mult timp plecată alături de echipă nu reușesc să îmi petrec foarte mult timp cu familia mea. Vorbim doar pe Skype sau Viber. Când am mai multe zile libere, încerc să profit de timp și să experimentez lucruri noi. Având in vedere situația actuală, nu o să reușesc să merg acasă în Ucraina, așa ca îmi voi petrece vacanța de vară acasă, în Baia Mare, cu familia mea din România.

Reporter: Dacă ți-am fi spus acum 10 ani că o handbalistă de 23 de ani a câștigat un titlu național (chiar două), o Cupă a României, trei Supercupe, o Cupă EHF, un bronz la mondialele de junioare, titlul de cel mai bun tânăr portar și cea mai bună tânără jucătoare din lume, precum și cele de cel mai bun portar și cea mai bună jucătoare a României, ai fi crezut că e vorba despre tine?
Yuliya Dumanska: În viață suntem obișnuiți să avem țeluri și să visăm, pot spune că trăiesc acum ceea ce visam în urmă cu 10 ani.

Rafael HEKMAN

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY