Steaua caută primul trofeu după şapte ani de pauză, CSM Bucureşti, HCDS Constanţa şi AHC Dunărea Călăraşi, primul din istorie! Declaraţii de la conferinţa de presă de astăzi, de la Brăila, înaintea turneului final al Cupei României

0
3155

Final Four-ul Cupei României se va desfăşura vineri şi sâmbătă, la Brăila. Trei din cele patru formaţii din competiţie se luptă pentru primul trofeu din istorie, CSM Bucureşti, HC Dobrogea Sud Constanţa şi AHC Dunărea Călăraşi, în timp ce CSA Steaua caută să câştige din nou Cupa după o pauză de şapte ani. Astăzi, la Brăila, a avut loc o conferinţă de presă la care fiecare echipă a avut câte un reprezentant.

Eliminată din Cupa EHF, competiţie în care îşi propusese calificarea în sferturile competiţiei, CSM Bucureşti se concentrează acum pe Cupa României. Vicecampioana şi-a propus câştigarea trofeului, care ar fi primul din istorie. “Pentru noi, ieşirea din grupele EHF a fost un obiectiv propus încă de la început. A fost la îndemâna noastră, dar nu am reuşit. Participarea în acest Final Four este al doilea obiectiv pe care ni l-am propus. Sper să câştigăm Cupa României, suntem patru echipe de valori apropiate, toate patru îşi doresc acelaşi lucru. Sper ca cel mai bun să câştige. Experienţa sezonului european nu este un atu, pentru că întâlnim jucători care au experienţă poate mult mai mare decât o avem noi.”, a declarat Dan Anca, antrenorul secund al formaţiei CSM Bucureşti. Pentru acest turneu, Zvonko Sundovski nu-l va avea la dispoziţie pe Ramon Şomlea, în timp ce Marko Simovic a făcut deplasarea, însă rămâne de văzut dacă va evolua.

Singura prezentă din cele patru care şi-a mai trecut Cupa României în palmares este CSA Steaua. Gruparea militară a câştigat această competiţie în 2009 ultima oară şi revine în prim-planul handbalului masculin după o perioadă mai dificilă. “Numele de Steaua impune ca orice competiţie în care se angrenează să o trateze cu respect şi numai cu gândul de a fi cel mai bun. Suntem aici pentru Cupa României, venim după o pauză de ceva ani în care n-am fost angrenaţi în partea superioară a competiţiilor. Pentru noi este cel mai important lucru Cupa, încercăm să o câştigăm, după aceea urmează campionatul. Pe hârtie ar trebui să fie un avantaj că am învins de două ori şi CSM-ul şi Călăraşiul, dar n-aş vrea să mă gândesc prea mult la asta pentru că îţi dă un aer de superioritate şi nu e cazul. E un meci pe teren neutru după o pauză de două-trei săptămâni la echipele de club, cine reuşeşte să intre mai montat mai ales în primul meci va avea de câştigat şi pentru a doua zi. Acum e cu totul altceva.”, a declarat managerul Stelei, Andrei Cian. Acesta aşteaptă sprijinul fanilor, în cazul în care formaţia lui Ovidiu Mihăilă va obţine biletele pentru finală. “Dacă jucăm finala, da. Suporterii vin când se luptă pentru ceva. Nu pot să fiu sigur că vor veni, dar la ultimele finale jucate la hochei şi la rugby, au venit fanii.”, a încheiat Andrei Cian.

Aflată la primul an din istorie, HC Dobrogea Sud Constanţa şi-a propus câştigarea trofeului pentru a putea merge încă din sezonul viitor în cupele europene. Prezent la conferinţa de presă, Laurenţiu Toma este de părere că Dobrogea Sud va face faţă în cele două zile de concurs, chiar dacă ritmul din liga a doua este unul scăzut. “Am încercat să realizăm cât mai mult anul acesta. Până acum suntem în grafic, am vrut neapărat să ajungem în Final Four, vrem la fel de mult să câştigăm Cupa pentru a ajunge în cupele europene, să nu mai aşteptăm un an în prima ligă. Va fi destul de dificil, a fost destul de greu să jucăm în liga a doua, unde diferenţa a fost destul de mare. A fost greu să privim la televizor colegii cum joacă, iar noi să avem meciuri destul de uşoare. Am ajuns aici, sperăm să facem lucruri frumoase în aceste două zile. Probabil că este un impediment că în ultimul timp am avut meciuri de un nivel scăzut, dar antrenamentele au fost la intensitate maximă. Cred că s-a şi văzut în meciurile din Cupă cu Turda şi Odorhei, pentru că am reuşit să facem faţă fizic.”, a declarat Laurenţiu Toma. În semifinale, constănţenii îl vor avea ca adversar pe Zvonko Sundovski, fostul antrenor al HCM-ului. “Va fi o revedere plăcută. Am lucrat şi am colaborat bine împreună, prea multe secrete nu vor fi, noi îl ştim şi el ne ştie pe noi şi cred că mâine va fi un meci frumos, strâns, şi cel care va greşi cel mai puţin va câştiga. Sperăm ca prin experienţa noastră acumulată de-a lungul anilor să reuşim să fim peste ei.”, a afirmat Toma. Legat de noul antrenor, Djordje Cirkovic, extrema dreaptă spune că nu simte diferenţa între stilul său şi al antrenorilor din trecut. “Am mers pe aceiaşi linie de antrenori străini, fiindcă am colaborat bine cu ei şi întotdeauna au venit cu un plus. Cred că asta a fost şi atuul nostru în aceşti mulţi ani în care am dominat handbalul românesc. O mare diferenţă nu se simte, poate doar lipsa experienţei, Zvonko are o experienţă mai mare. Sunt convins că primul an a fost greu şi pentru el, fiindcă e greu să lucrezi cu 14 oameni, să ai jucători care merg la şcoală. Sunt convins că şi dânsul va învăţa pe parcurs, am plecat la un drum lung şi vrem să atingem obiective măreţe. Doar cu stabilitate la banca tehnică se poate acest lucru.”, a încheiat Toma.

Dunărea Călăraşi pleacă cu şansa a patra la acest turneu, aşa cum afirmă Răzvan Gavriloaia, însă extrema dreaptă a formaţiei de pe Borcea spune ca se poate întâmpla orice în Cupa României, o competiţie a surprizelor. “Noi suntem un club foarte tânăr, avem doi ani de la înfiinţare. E o performanţă să ne aflăm aici, Cupa României se ştie că e o competiţie a surprizelor şi anul acesta nu a fost o excepţie. Final Four-ul e un format spectaculos, noi vrem să ne bucurăm că suntem aici şi vrem să ajutăm la acest spectacol. Nu ne-am propus ceva anume, sperăm să facem meciuri bune şi nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla. Suntem outsider, nu putem să emitem pretenţii foarte mari, dar sperăm să facem o figură frumoasă. Suntem conştienţi că toate sunt echipe puternice, Steaua ne-a bătut de două ori şi are valoare certă. Cu oricine am fi jucat, am fi fost outsider, aşa că nu puteam alege un adversar anume.”, a spus Gavriloaia. Faţă de ultimul meci oficial, Aihan Omer nu-l va avea la dispoziţie pe Iulian Andrei, accidentat la unul din antrenamentele echipei.

Programul meciurilor de la Brăila:
Vineri, ora 17:15 – CSM București-HC Dobrogea Sud Constanța
Vineri, ora 19:45 – AHC Dunărea Călărași-CSA Steaua Alexandrion București
Sâmbătă, ora 17:00 – Finala mică
Sâmbătă, ora 19:30 – Finala mare

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY