Radu Voina, despre finala din urmă cu 38 de ani cu ȚSKA Moscova: „Nu-mi vine să cred că au trecut atâția ani !”

0
1845

radu voinaÎn urmă cu fix 38 de ani, Steaua București punea mâna pentru a doua oară pe trofeul Cupei Campionilor Europeni la handbal, după o finală cu ȚSKA Moscova, formată la acea vreme din jucătorii naționalei URSS-ului.

Unul din artizanii victoriei este Radu Voina, cel care a înscris de patru ori în acea finală. Acesta rememorează clipele din urmă cu aproape patru decenii. „Atunci când câștigi, nu realizezi pe moment. Am realizat abia după ce ne-am întors în țară ce performanță am reușit. Îmi aduc aminte că am făcut o primă repriză foarte bună, una din cele mai bune reprize ținând cont de valoarea adversasrului. Repriza a doua a fost mai greu, ne-au egalat, dar pe final, și pe fondul euforiei, am reușit să câștigăm. Steaua aceea era o altfel de Steaua. Am fost o adevărată echipă, o adevărată familie, care s-a luptat pentru culorile clubului. Dominam campionatul intern la acea vreme, eram mai buni ca Dinamo. De fapt, această rivalitate Steaua-Dinamo a ținut sportul românesc sus.”, ne-a spus Radu Voina, care a relatat un episod emoționant din sânul echipei. „Tatăl lui Cristian Gațu era pe patul de moarte, marele jurnalist Petru Gațu. I-a spus că va merge și va câștiga această finală. Țin minte că la final, Cristian Gațu plângea și îi dedica această victorie. Trecea prin momente grele, dar n-a vrut să ne lase.”

Așadar, 38 de ani au trecut de la succesul din finala de la Sindelfingen. Prea repede, spune Radu Voina.Nu-mi vine să cred că au trecut atâția ani. Handbalul masculin românesc trăiește din amintiri, generațile au ajuns foarte în vârstă. Nu se trăiește însă din trecut, din gloria pe care am avut-o noi, ce a fost rămâne pentru nepoți. Ar fi bine dacă și generațiile actuale ar reuși performanțe importante.”, a concluzionat fostul mare handbalist. Fostele glorii ale handbalului masculin românesc păstrează o strânsă legătură, zece dintre ei întâlnindu-se în fiecare zi de miercuri pentru a lua masa împreună. „Suntem zece foști handbaliști care ne strângem în fiecare zi de meciuri, la ora 12:30, și depanăm amintiri. Ce altceva am putea vorbi în afară de politică și sport ?”, încheie Radu Voina.

Succesul din fața lui ȚSKA Moscova a fost ultimul pentru o formație românească în Cupa Campionilor Europeni. Ulterior, Steaua a mai disputat o finală, în 1989, pierdută în fața lui SKA Minsk, 30-24 și 23-37.

sursă foto: libertatea.ro

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY