La 37 de ani, Marius Stavrositu visează la un nou titlu de campion: „Voi face efectiv tot ce-mi stă în putință să câștig cu Dinamo!”

0
4088

La 37 de ani, Marius Stavrositu și-a condus echipa spre finala Ligii Naționale prin evoluțiile sale din semifinala cu CSM București. Decisiv în partida a doua, când Steaua se afla în suferință, și mintea limpede din partida a treia, centrul steliștilor ne-a vorbit pe larg despre semifinala cu CSM București, finala cu Dinamo, dar și despre alte lucruri, mai mult sau mai puțin cunoscute.

Marius Stavrositu a revenit la Steaua în această vară după o pauză de șapte ani de zile și se dovedește a fi o mutare benefică atât pentru el, cât și pentru echipă. Deși s-a alăturat colegilor săi după începutul pregătirii, veteranul Stelei a răspuns pozitiv în momentul în care s-a apelat la serviciile sale pe parcursul sezonului și a fost unul din jucătorii exponențiali în semifinala cu CSM București, în absența croato-sârbului Stefan Vujic, titularul de drept din centru. „A fost un drum lung până în finală, noi știm foarte bine cum a fost. Cred că am ajuns aici pentru că avem două echipe, iar lumea nu știe. O echipă formată din noi, jucătorii, care am crezut în valoarea noastră, iar cea de a doua care pleacă de la Marketing și se termină la comandantul clubului. Noi nu am avut nicio problemă, ne-am concentrat strict pe handbal, ceea ce e un lucru îmbucurător. Din acest punct de vedere îmi place să spun că am avut două echipe.”, ne spune Stavrositu.

După un primul meci pe care CSM București l-a dominat, au urmat alte două de-a dreptul nebune. Steaua a câștigat dramatic a doua partidă a semifinalei, pentru că Rotaru marcase pentru 25-24 de la centrul terenului în secundele de final, un gol însă nevalidat deoarece antrenorul CSM-ului, Paolo Pereira solicitase timp de odihnă. „Nu mi-a plăcut niciodată să folosesc clișee, dar atunci chiar am simțit cum treci de la agonie la extaz, cu toate că, din propria experiență, știam că trebuie să te bucuri doar după fluierul final. Așa cum a fost faza finală, nu știu dacă mai spera cineva la un gol de la centrul terenului. Miracolele se întâmplă rar, dar se întâmplă, și acela era un miracol pentru cei de la CSM București dacă nu se cerea time-out-ul respectiv. Istoria s-a și repetat în meciul decisiv, ei au ratat o aruncare șapte metri în ultimul minut și noi am mers peste ei și am dat gol”. A fost partida în care Marius Stavrositu și-a asumat responsabilitatea, a marcat ultimele trei goluri ale Stelei în timpul regulamentar și a transformat aruncarea de la șapte metri ce a restabilit egalitatea la general. „Cred că a fost cel mai greu moment din acel meci. Nu știu la cine trebuia să ne așteptăm să-și asume răspunderea, aș pune-o pe seama experienței. Cred că, de fapt, a fost o chestie cumulată. Experiență, noroc, tupeu… Dacă pleci cu gândul să dai la poarta și dacă intră, intră, nu e o atitudine corectă față de tine și față de colegii tăi. Important e că mi-a ieșit, am prins mai mult tupeu după primul gol și totul a dus la victorie în final”, afirmă Pablo. Nici în al treilea meci n-a lipsit dramatismul, pentru că Steaua a revenit de la 21-23 în ultimele șase minute și a obținut biletele pentru finală, în fața unei săli arhipline, așa cum a mai fost doar la derby-ul cu Dinamo în acest sezon. „Obișnuiți să jucăm cu 20 de oameni la meci, deodată sala era plină. Asta ne-a dat încredere, înseamnă că am făcut ca oamenii să vină la sală. Am avut trei meciuri în zece zile și lumea spunea că poate nu vom reuși să rezistăm fizic. Am reușit, mă bucur enorm atunci când dau peste nas așa zișilor cunoscători ai handbalului românesc. Toate răutățile de-a lungul anului pe mulți dintre noi ne-au întărit și asta s-a văzut în evoluția echipei.”

Odată cu accederea în finala campionatului, Steaua și-a îndeplinit totodată și obiectivul, calificarea în cupele europene în sezonul viitor, prima după o pauză de șapte ani. Roș-albaștrii au prezența asigurată în Cupa EHF și pot merge chiar în Liga Campionilor, în cazul în care vor câștiga titlul de campioni. N-a fost însă simplu, având în vedere că apele n-au fost tot timpul liniștite, așa cum spune Pablo, deși Steaua a câștigat sezonul regular. „Nu vreau să fiu lipsit de modestie, dar o mare parte din cariera mea am jucat-o în cupele europene. Am crezut foarte mult că ne vom califica în cupele europene la finalul sezonului, în momentul în care avem obiective mărețe, de obicei se și realizează. Și s-a întâmplat la noi. Știm că a fost un drum foarte lung, cred că au fost destul de multe probleme la nivelul echipei, și cu accidentări, și cu certuri, dar este normal în viața unei echipe de handbal. Așa cum unora dintre noi ne spuneau cei ce ne-au pregătit de-a lungul timpului, antrenorii și-ar dori să antreneze complicați, cu personalitate, pentru că la greu aceia vor arăta că merită să joace într-o echipă bună. De multe ori, certurile duc la lucruri bune, ceea ce la noi s-a și întâmplat. Am discutat mult după jocuri câștigate, după jocuri pierdute, ținând cont că antrenorii sunt tineri. Suntem câțiva cu care ei au fost colegi și noi știm foarte bine mentalitatea lor. Să-i mulțumești pe toți e clar că nu se poate, important e, ca și în viață, obiectivul final. N-aș vrea să cred că ne mulțumim prin faptul că am ajuns în finală. Personal, vreau să fiu mulțumit după finală. Știu că Steaua e pregătită să câștige campionatul, dar nu știu dacă e pregătită 100% să joace în Liga Campionilor. Lucrurile astea se pot remedia pe parcurs, avem timp suficient”, relatează Stavrositu.

Deși va împlini în acest an 38 de ani, Marius Stavrositu nu se gândește la clipa retragerii. Centrul Stelei se simte bine din punct de vedere fizic și este de părere că mai poate juca cel puțin doi ani de zile. Toate gândurile zboară însă momentan către finala cu Dinamo. „Doar în România se vorbește despre vârsta jucătorului. Preparatorul fizic știe foarte bine cum mă simt, fac exact aceleași lucruri pe care le fac și cei de 20 de ani, iar în cantonament am alergat cot la cot cu colegii mai tineri. Consider totodată că la 37 de ani trebuie să avem mai multă grijă de noi, să fim mai serioși. Mă simt în stare să mai joc măcar doi ani. Faptul că mă antrenez cot la cot cu colegii, că n-am avut accidentări grave, mă face să cred că pot în continuare să evoluez. Nu se știe ce se va întâmpla de la anul, nu m-am gândit la ce urmează. Vreau să îmi termin treaba începută, cei care m-au adus la echipă mi-au dat mai multă încredere decât meritam. Voi face efectiv tot ce-mi stă în putință să câștig cu Dinamo!”, mai spune Pablo.

Așadar, Steaua-Dinamo este finala campionatului, prima după o pauză de 22 de ani. Se anunță a fi trei meciuri încinse, datorită faptului că este cel mai important meci din sportul Românesc, iar rivalitatea dintre cele două cluburi este bine cunoscută. „Avem după 22 de ani o finală Steaua-Dinamo, oricine și-ar fi dorit să joace o asemenea finală. Probabil, pentru mulți dintre colegii mei este o ocazie unică să joace o finală de campionat cu Dinamo. Din punctul meu de vedere vor fi trei meciuri, așa cum am preconizat și înainte de semifinala cu CSM București. Dinamo a început să-și revină după schimbarea antrenorului, probabil a fost un suflu nou, Ștefan Constantin a știut să îi reunească. Jucăm împotriva unei echipe ce a evoluat în grupele Ligii Campionilor, noi nu putem spune că avem o experiență bogată în cupele europene, probabil o parte din jucătorii echipei au evoluat la acest nivel. Sperăm ca la anul să jucăm în Liga Campionilor, nu multă lume știe ce înseamnă, ar fi încununarea cu succes a unei munci de un an de zile. Să te bați cu cei mai buni sportivi ai lumii, cred că acolo tinde orice jucător să fie.”, este de părere Stavrositu, care are și un sfat pentru colegii săi mai tineri înaintea bătăliei finale din acest campionat. „Aș vrea să le aduc aminte că este un meci din campionatul României, să nu creadă că jucăm cu Barcelona. Este finala, să nu depășim limitele valorii. Să își dorească să joace în Liga Campionilor, să bată palma cu jucători mari e o oportunitate unică pentru mulți dintre noi.”

Primul meci din finala Steaua-Dinamo este programat joi, de la ora 19:30, la Chiajna, în direct pe Digisport și Telekom.

sursă foto: Facebook Marian Cărăvan MC

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY