Karol Bielecki, eroul polonez! Povestea celui care a cucerit Liga Campionilor și a devenit golgheterul Olimpiadei la șase ani după ce și-a pierdut ochiul stâng în timpul unei partide!

0
10490
FOTO NORBERT BARCZYK / PRESSFOCUS

Putea să-și încheie cariera de sportiv în mod dramatic după ce în 2010 și-a pierdut ochiul stâng într-o partidă amicală cu Croația. Accidentul l-a marcat, luase hotărârea de a se retrage din echipa națională în 2012, după Campionatul European când Polonia a terminat doar a noua, însă a revenit în cele din urmă asupra deciziei. Ajuns la 34 de ani, Karol Bielecki a fost cel mai bun om al Poloniei la Olimpiada de la Rio, recent încheiată, fiind totodată și golgheterul competiției, cu 55 de goluri. Povestea polonezului, un exemplu de voință, pe larg.

La 11 ani, Karol Bielecki a mers la fotbal, la o echipă, Siarki Tarnobrzeg, aflată la 16 kilometri de orașul natal, Sandomierz. În ciuda faptului că începuse promițător la fotbal, Bielecki a fost convins de doi profesori din Sandomierz, Ryszard Kiljanski și Mieczyslawem Gospodarczykiem, să se alăture echipei de handbal. După câteva luni în care a practicat handbalul și baschetul în paralel, Bielecki s-a decis să rămână la handbal și să facă pasul spre înalta performanță.

Prima dezamăgire, la 15 ani!

După ce a terminat școala primară, în 1997, Karol Bielecki era decis să se mute la școala de handbal din Gdansk, una din cele mai performante din Polonia. Bielecki nu a trecut însă testele medicale, fiind considerat prea slab dezvoltat pentru vârsta lui, și astfel făcea cale întoarsă spre Wisla Sandomierz. Sezonul 1997/1998 avea să fie totuși unul senzațional pentru Bielecki, în care pur și simplu a explodat la echipa secundă a Wislei, obținând titlul de cel mai bun jucător la categoria sa de vârstă.

Doi ani mai târziu, pe când avea 17 ani, Bielecki a fost transferat de Vive Kielce, acolo unde a evoluat în paralel pentru echipele de juniori și pentru echipa de seniori. În primul său sezon, interul stânga a marcat 42 de goluri în 23 de partide, iar ciferele sale au crescut vizibil în anii ce au urmat. În 2001 a venit și primul titlu, alături de echipa de tineret, iar doi ani mai târziu și primul titlu la seniori. În sezonul în care Kielce a cucerit titlul, Bielecki a fost exponențial, marcând de 210 ori în 32 de partide! În tot acest timp, Karol Bielecki intrase și în circuitul naționalei de seniori a Poloniei. În 2002, acesta debuta în tricoul alb și roșu într-o partidă amicală cu Slovacia, câștigată cu 28-19, în care a punctat de șase ori. Tot în 2002 a cucerit și titlul european la tineret, fiind totodată și golgheterul turneului disputat chiar la Gdansk!

Karol Bielecki, cel mai scump jucător polonez!

Titlul de campioană i-a oferit lui Vive Kielce posibilitatea de a evolua în Liga Campionilor, iar Bielecki, la 21 de ani, avea să fie principalul om al echipei în cele șase partide disputate în competiție. Chiar dacă polonezii n-au ieșit din grupe, Bielecki s-a făcut remarcat prin cele 62 de goluri înscrise, fapt ce i-a determinat pe nemții de la Magdeburg să-l transfere pentru 200.000 de euro în vara lui 2004. Suma de transfer a rămas, până astăzi, cea mai mare plătită vreodată pentru un jucător de origine poloneză.

karol bielecki magdeburg

La Magdeburg a evoluat timp de patru sezoane și a pus umărul la cucerirea primului trofeu european, în 2007, de către formația germană după cinci ani de secetă, respectiv Cupa EHF. 60 de goluri în 10 meciuri, dintre care 14 în finala cu Aragon! Anul 2007 avea să fie de altfel unul foarte bun pentru Bielecki, care cucerise la începutul anului medalia cu argint la Campionatul Mondial din Germania.

A urmat un transfer, alături de colegul său de la națională, Grzegorz Tkaczyk, la Rhein Neckar Lowen, o formație care abia scotea capul în handbalul mare, la sfârșitul lui 2007. Cu Lowen, Bielecki termina pe locul al patrulea sezonul și reușea calificarea în Liga Campionilor după o luptă aprigă cu Nordhorn, primind indirect ajutorul lui THW Kiel.

Înainte de a debuta însă pentru „lei”, polonezul lua o decizie extrem de surprinzătoare. Naționala condusă de Bogdan Wenta, construită pe scheletul formației ce in 2002 cucerea titlul continental la tineret, termina pe poziția a șaptea la Europeanul din 2008 din Norvegia, iar la finalul competiției Bielecki își anunța retragerea din echipa națională, afirmând că are probleme fizice.

A revenit însă rapid asupra deciziei, la insistențele lui Bogdan Wenta, iar un an mai târziu a fost magistral la Mondialul din Croația. Polonia a ieșit cu șansă din grupe preliminară, după ce Macedonia și-a respectat blazonul și a învins Rusia în ultima etapă, deși partida nu avea miză pentru ex-iugoslavi. În grupa principală, polonezii și-au câștigat toate cele trei partide și au mers în semifinale, unde au cedat în fața gazdei. În meciul pentru bronz, Polonia a învins Danemarca, Bielecki a înscris de zece ori și a fost desemnat MVP-ul partidei.

11 iunie 2010, ziua pe care nu o va uita niciodată!

Până la finalul sezonului 2009/2010, Karol Bielecki nu și-a mai trecut în palmares nimic notabil. Lowen încă nu devenise o echipă care să pună în pericol supremația lui THW Kiel în Bundesliga, însă reușea să termine pe podium în vara lui 2009, în timp ce la Europeanul din 2010 Polonia a terminat a patra, deși începuse foarte bine turneul.

Sezonul în Bundesliga s-a încheiat pe 5 iunie, Lowen ratase prezența în Liga Campionilor, terminând abia a patra, iar Karol Bielecki mergea la echipa națională pentru o serie de partide amicale. Înainte de plecarea spre Polonia, interul stânga își prelungise contractul pe încă cinci sezoane.

Karol Bielecki nu va uita ziua de 11 iunie 2010 niciodată. Polonia întâlnea Danemarca într-o partidă amicală, iar interul stânga avea să fie accidentat grav, involuntar, de Josip Valcic. În urma acelui incident, Karol Bielecki și-a pierdut ochiul stâng, în ciuda eforturilor medicilor. N-a fost o seară de coșmar doar pentru Bielecki, ci și pentru Valcic, care afirma la șase ani de la întâmplare că aceea este mai urâtă zi din viața lui. „A fost o noapte de coșmar. După meci am mers la hotel și am așteptat vești. În camera mea au apărut jucători polonezi care telefonau la spital. Mi-au spus că e foarte grav, dar că există o șansă să îi fie salvat ochiul. În acea noapte nu am dormit, au fost doar lacrimi!”. La o săptămână de la accident, polonezul afirma că nu va mai reveni vreodată pe terenul de joc, la sfatul medicilor. Era o lovitură dură pe care handbalul masculin o primise.

Momentul în care Karol Bielecki s-a accidentat
Momentul în care Karol Bielecki s-a accidentat

Doar că Bielecki era convins, în sinea lui, că poate reveni pe terenul de joc chiar și în situația delicată în care se afla. „A fost un șoc teribil, pentru că n-am avut nicio accidentare serioasă în cei 11 ani ai carierei de profesionist, dar voi face tot ceea ce depinde de mine să revin pe teren. Știu că am o șansă și voi profita de ea!”, afirma Bielecki pe 21 iunie. Polonezul a intrat într-un program de recuperare la Mannheim imediat după a doua operație suferită.

La doar cinci săptămâni și jumătate de la accident, Karol Bielecki s-a întors pe terenul de joc în tricoul lui Rhein Neckar Lowen. Era un meci amical pe care echipa sa de club îl susținea împotriva TSB Horkheim și Bielecki marca un gol. Revenirea într-un meci oficial s-a produs în data de 31 august, în SAP Arena, sala în care Lowen își dispută meciurile de pe teren propriu. „Leii” s-au impus cu 28-26, iar Karol, care purta acum ochelari de protecție, avea să fie magic: 11 goluri în poarta lui Goppingen! Finalul partidei a găsit 10.000 de oameni în picioare, aclamându-l pe Bielecki. Și un Bielecki în lacrimi, care s-a retras în vestiar, ieșind ultimul de acolo. „A fost o zi foarte frumoasă pentru mine, după o perioadă foarte dificilă.”, avea să afirme cel care devenise un erou. A urmat și revenirea la echipa națională, la sfârșitul lunii octombrie, într-un meci din preliminariile Euro 2012, Polonia-Ucraina, 23-15, cu Bielecki printre marcatori.

Bielecki și Valcic, față în față din nou la șase luni de la incident!

Karol Bielecki și Josip Valcic s-au reîntâlnit pe terenul de handbal la doar șase luni de la accident. Josip Valcic evolua pe atunci la VfL Gummersbach, iar întâlnirea a avut loc în SAP Arena, Lowen impunându-se cu 36-34. Polonezul a marcat de opt ori. „L-am iertat la câteva zile după accident. Este sport și lucruri de genul se pot întâmpla. Am văzut că lui Vancic îi pare rău pentru ce s-a întâmplat. Ne-am strâns mâinile la începutul meciului și mi-a urat noroc în viitor.”, spunea Bielecki după meci.

Karol Bielecki în partida Rhein Neckar Lowen-VfL Gummersbach. Sursă foto: news-on-tour.de
Karol Bielecki în partida Rhein Neckar Lowen-VfL Gummersbach. Sursă foto: news-on-tour.de

Deși lăsase impresia că trecuse cu bine peste accidentarea suferită, Karol a făcut un nou anunț surprinzător. Polonia terminase a noua la Europeanul din 2012 și ratase calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra, în detrimentul Serbiei, la golaveraj, și Bielecki luase decizia de a se retrage din echipa națională. Încă o dată! „Nu mai sunt un luptător la fel de puternic ca în urmă cu cinci ani. Nu mai pot să joc la același nivel și, în ciuda pierderii ochiului, am dat tot ce am putut pentru a ajuta Polonia. Este trist pentru mine că mă retrag după un turneu atât de slab.”. A fost întors din nou din drum, de data aceasta de Michael Biegler, cel care preluase naționala de la Bogdan Wenta.

Nu și-a dus contractul cu Lowen la bun sfârșit. În vara lui 2012, Bielecki s-a întors acasă, la Vive Kielce, pentru care evoluează și în ziua de azi, la un nivel foarte înalt. În 2015, polonezul a contribuit la rezultatele bune obținute atât de naționala Poloniei, cât și de Kielce. La Mondialul de anul trecut, Polonia a terminat a treia, după ce a pierdut semifinala cu Qatar. dar a cucerit medalia de bronz în cele din urmă, învingând Spania în finala mică. În același an, Kielce a terminat a treia în Final Four-ul Ligii Campionilor de la Koln, în fața lui Kiel.

Bielecki și Valcic s-au reîntâlnit și la Europeanul din acest an, din Polonia, cu prilejul partidei dintre Polonia și Croația. „Nu l-am sunat după accident, am vrut să-l întâlnesc personal, cum a fost și astăzi. Dar în tot acest timp am urmărit toate noutățile despre el, fiecare propoziție. Aceea nu e o zi normală pentru mine. Dar Karol e un om fantastic. Am vorbit înainte și după meci și la final ne-am îmbrățișat. Am găsit un mare om și un mare atlet, pentru mine este cel mai bun jucător din lume. Când am citit interviul în care Karol spunea că va reveni pe teren, am început să mă rog pentru acest lucru. Sunt catolic, de atunci m-am rugat de foarte multe ori să joace din nou. Ziua în care a făcut-o a fost cea mai fericită din viața mea.”, spunea Valcic în presa poloneză. Partida, decisivă pentru ambele formații, s-a terminat cu victoria croaților, 37-23, care mergeau în semifinale. Polonia părăsea, dezamăgitor, competiția rapid.

Anul 2016 avea să fie unul senzațional totuși pentru Karol, deși începuse slab, prin locul șapte de la CE. Prima realizare a venit la turneul preolimpic de pe teren propriu, unde Polonia a învins Macedonia, Tunisia și Chile și a obținut biletele pentru Rio, unde a fost și port-drapelul țării sale la ceremonia de deschidere. Apoi, interul stânga a fost unul din cei mai buni oameni ai lui Kielce în finala Ligii Campionilor, câștigată la aruncările de la șapte metri în fața lui Veszprem, 39-38. Un sezon european pe care Karol l-a terminat 76 de goluri, al doilea marcator al echipei după Michal Jurecki.

Karol Bielecki, purtând drapelul Poloniei la ceremonia de deschidere a JO 2016. Foto: alamy.com
Karol Bielecki, purtând drapelul Poloniei la ceremonia de deschidere a JO 2016. Foto: alamy.com

În urmă cu două zile, Polonia a terminat a patra Olimpiada de la Rio, învinsă în semifinale, în prelungiri, de Danemarca și în finala mică de Germania. Karol Bielecki n-a plecat însă cu mâna goală de la acest turneu olimpic, poate ultimul din cariera sa, ci cu titlul de golgheter al competiției în buzunar: 55 de goluri!

Karol Bielecki se pregătește acum pentru un nou sezon în tricoul lui Vive Kielce, cu care are contract până anul viitor. N-are timp de odihnă, în două săptămâni debutează campionatul Poloniei.

Karol Bielecki: Wisla Sandomierz (1997-1999), Vive Kielce (1999-2004), SC Magdeburg (2004-2007), Rhein Neckar Lowen (2007-2012), Vive Kielce (2012-prezent)
Palmares: Campion al Poloniei la tineret (1999 – Kielce), Campion al Poloniei (2003, 2013, 2014, 2015, 2016 – toate cu Kielce), câștigător al Cupei Poloniei (2003, 2013, 2014, 2015 – toate cu Kielce), medaliat cu bronz în Liga Campionilor (2013, 2015 – ambele cu Kielce), câștigător al Ligii Campionilor (2016 – Kielce), câștigător al Cupei EHF (2007 – Magdeburg), medaliat cu bronz în Bundesliga (2009 – Rhein Neckar Lowen), campion european de tineret (2002), vicecampion mondial (2007), medaliat cu bronz la Campionatul Mondial (2009, 2015), golgheter al Campionatului European Under 20 (2002), golgheter al Campionatului Mondial Under 21 (2003), golgheter al Jocurilor Olimpice (2016).

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY