INTERVIU: Rareș Jurcă, în fața celui de-al 11-lea sezon european: „Ne dorim să ieșim din grupe”

0
1173

rares jurca kadetten 12-13Rareș Jurcă, interul dreapta de 31 de ani, se află în fața debutului în al 11-lea sezon european al carierei. Jumătate din cele jucate au fost în tricoul lui Kadetten Schaffhausen, formația la care încă activează, și care va întâlni mâine în Liga Campionilor pe Vive Tauron Kielce.

Începutul sezonului a adus un nou trofeul pentru Rareș Jurcă și Kadetten Schaffhuasen, respectiv Supercupa Elveției, în fața vicecampioanei Pfadi Winterthur, 27-22. De la acel meci, Kadetten a disputat alte cinci partide în campionat, câștigând trei din ele, iar acum se află în fața debutului în noul sezon al Ligii Campionilor. Despre acest lucru, dar și despre echipa națională sau planurile sale de viitor, jucătorul născut la Cluj ne-a vorbit în cadrul unui interviu.

-Rareș, deschideți noul sezon al Ligii. Cum vezi meciul cu Kielce ?
-Am început bine sezonul, am câștigat Supercupa Elveției, primul meci din 2014/2015. Am avut două absențe pentru acel meci, Kukucka și Stranczal, iar în prezent avem șapte accidentați. Se simte și la antrenamente, suntem puțini, și la meciuri, pentru că jucăm miercuri-sâmbătă. Acum este cu totul altă poveste, ne dorim să facem un joc bun, vom avea altă față în Liga Campionilor, e altceva. Sunt unii care nu au mai jucat și sunt dornici, sunt alții cărora le e dor și sunt unii care au experiență și vor să tragă echipa după ei. Știm ce ne așteaptă, Kielce este o echipă de Final Four, sunt clar favoriți, dar nu avem nimic de pierdut, ci doar de câștigat.

-Știi al câtelea sezon european esți ?
-Păi, mă gândeam când nu am jucat. Cam în fiecare an am jucat în Ligă sau în EHF, mai puțin la Cluj și la Goppingen, într-un sezon.

-Cum caracterizezi grupa din acest sezon ?
-La prima vedere, pentru necunoscători, este o grupă neinteresantă. Nu sunt nume interesante sau explozibile precum Kiel sau Barcelona, dar e campioana Poloniei, Kielce, care acum două sezoane a jucat în Final Four, e campioana Franței, care a lăsat în urma ei toate echipele mari de acolo, e Pick Szeged, cu o istorie destul de bogată, care a crescut prin aducerea spaniolilor și care este deținătoarea Cupei EHF. În plus, mai sunt vicecampioana Danemarcei, care chiar dacă și-a pierdut antrenorul și pe Mads Larsen, care au mers la Lowen, rămâne puternică, dar și Zaporozhye, unde nu e o deplasare deloc plăcută. Nu e o grupă ușoară, oricare din echipe poate termina între locurile 2-6.

-Ce obiectiv aveți în acest sezon ?
-Avem ca și obiectiv să ieșim din grupă. E orice posibil, cărțile sunt amestecate. Important e să aduni căt mai multe puncte de pe teren propriu.

-A fost dezamăgitor sezonul trecut european ?
-Da, a fost dezamăgitor, sezonul european a fost scurt, am jucat doar patru meciuri și s-a terminat. Am întânit pe Hannover, i-am prins într-o formă extraordinară atunci, în toamnă, ne-au scos din sală în Germania, iar noi nu am făcut un meci foarte bun acasă. Am avut și ghinion, erau multe alte echipe accesibile în urnă. Ne-am revanșat însă în campionat, am făcut un sezon foarte bun în Elveția, chiar dacă am terminat sezonul regulat pe locul secund. Am câștigat semifinala cu 3-0, apoi ambele meciuri din Final Four-ul Cupei României și în finală, deși am avut două meciuri în deplasare, am trecut de Winterthur cu 3-0. Nu se aștepta mai nimeni.

-Ai ajuns la 31 de ani. Te mai gândești la națională ?
-Este o problemă delicată, echipa națională este ceva special pentru oricine. Sunt mândru că sunt român. Așa cum ai spus, am 31 de ani, în aprilie fac 32, consider că în timpul pe care-l petrec la națională, de o săptămână, ar fi mai bine să-mi încarc bateriile. Le-am spus celor din Federație că nu mi-aș dori să mai vin la lot. Ne-am calificat de două ori cu generația mea, a fost ceva special pentru mine, am fost bucuros și mândru. Sunt jucători care vin din urmă și care trebuie să demonstreze la națională.

-Au plecat cinci jucători în străinătate, în Franța și în Germania. Ce sfat le dai ?
-E un lucru minunat. E bine să aibă un nume acolo unde merg, faptul că au plecat cinci deodată e un lucru pozitiv, le-am spus și lor că le țin pumnii. Le doresc să fie sănătoși și să demonstreze că au valoare. Ca și națiune, România nu este printre primele țări în care se caută jucători. E o aventură, e o experiență de viață, care nu ți-o poate lua nimeni. Sfatul meu este să dea totul, nu e important să ajungi să joci afară, e mai greu să rămâi acolo.

-Urmărești campionatul intern ?
-M-am uitat la câteva meciuri. E un lucru interesant, sunt cam 50 de străini și asta e un lucru bun. Și în Bundesliga sunt discuții legate de acest subiect, dar dacă n-ar fi străinii, Bundesliga n-ar mai fi primul campionat al lumii. Nu cred că ar fi un antrenor care să forțeze un străin în detrimentul unui român, dacă acesta are valoare. Faptul că sunt străini, duce la mai multă muncă și crește concurența.

-Te gândești să te întorci în România ?
-Nu cred, nu știu. Mai am anul acesta contract și încă mai am poftă de handbal, vreau să joc la un nivel ridicat. Sunt curios ce se va întâmpla după acest sezon, dacă rămân sau nu aici. Mulțumesc lui Dumnezeu, sunt sănătos, așa că las timpul să vorbească. Nu zic nu, niciodată să nu spui niciodată, chiar dacă ar fi să mă întorc să joc sau să trăiesc.

În cariera sa, Rareș Jurcă a evoluat până acum la ”U” Cluj, Dinamo București, RK Zagreb, Kadetten Schaffhausen și Frisch Auf Goppingen.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY