Astăzi se împlinesc 38 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua

0
2600

steaua castigatoare cce22 aprilie 1977 va rămâne o zi importantă în handbalul masculin românesc. În urmă cu 38 de ani, Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni în dauna rușilor de la ȚSKA Moscova, la Sindelfingen, fiind ultimul succes în cea mai importantă competiție la nivel de club.

Sub comanda lui Cornel Oțelea și Otto Telman, Steaua București trecea în finala Cupei Campionilor Europeni de ȚSKA Moscova, 21-20 (14-9). Pentru gruparea militară însemna al doilea succes în competiție, după cel din 1968, din finala cu Dukla Praga (13-11), iar pentru România al treilea triumf în competiție, primul fiind cel al lui Dinamo, în 1965, contra iugoslavilor de la Medvescak Zagreb (13-11).

„Finala celei de a XVI-a ediții a C.C.E. s-a disputat între Steaua și T.S.K.A Moscova. Sportivii romîni au început în trombă meciul, reușind încă înainte de finele primei reprize să-și asigure un avantaj substanțial: în min. 20, scorul era de 14-7 în favoarea lor ! Factorul decisiv și – am spune eroul acestei finale – a fost Birtalan, secondat cu brio de Voina și Drăgăniță. Birtalan a șutat năpraznic, reușind să înscrie nu mai puțin de 9 goluri ! A fost o repriză splendidă, o veritabilă demonstrație de virtuozitate a campionilor români. 

În partea a doua a meciului, fie pentru că Steaua s-a crezut prea repede stăpână pe situație, fie pentru că portarul Tomin a apărat excelent, deviind peste poartă șuturi ce păreau goluri sigure, jocul s-a echilibrat. Campionii U.R.S.S au refăcut pas cu pas și, spre surprinderea tuturor celor prezenți în sală, în min. 44 tabela de marcaj arăta egalitate: 15-15. A urmat o perioadă de joc de o rară dîrzenie, în care aproape fiecare minge a fost disputată cu o ardoare puțin întâlnită. Maturitatea și valoarea handbaliștilor români și-a spus însă cuvîntul. Ei au luat din nou conducerea și cu șapte minute înaintea finalului aveau două goluri avans (20-18), astfel că puteau jongla în voie. Victoria era ca și pecetluită și ultimul fluier al arbitrilor a confințit-o. Spectatorii i-au ovaționat pe învingători, recunoscîndu-le astfel meritele incontestabile care le-au asigurat această strălucită victorie. Așadar: Steaua-Ț.S.K.A. 21-20 (14-9).”, nota ziarul Sportul, după finala disputată în Germania, în fața a 2500 de spectatori.

Au evoluat formațiile:
Steaua: Munteanu, Marchidan – Kicsid 1 gol, Gațu, Birtalan 9, Stockl 1, Voina 4, Drăgăniță 4, Roșu 1, Dan Petru, Tudosie 1, Neagu
ȚSKA: Tomin, Plujko – Cikolaev 7 goluri, Vuk 4, Cernîșev 1, Lasovik, Kolotov 2, Cerneaev 1, Gulbis, Kidiaev 2, Dracev 2, Kulev 1
Au arbitrat: Karl Olaf Nilsson și Gunnar Lundin (Suedia)

Nicolae Munteanu: „Meciul era programat după cutremur, făcusem un stagiu de pregătire la Gaiser, la Timișul de Sus. Am venit în București, dar a trebuit să ne întoarcem la Brașov pentru semifinala cu Fredericia, în București nu aveai cum să te antrenezi. Am plecat cu zece zile înaintea finalei pentru partea finală a pregătirilor. În finală a mers totul în regula, în prima repriză am avut o diferență mare. Am dirijat jocul în întregime, chiar dacă ne-au egalat în repriza a doua. Era o echipă națională în teren atunci, meciul era după Jocurile Olimpice din 1976. Noi reprezentații unei țări, ei reprezentanții URSS-ului, a fost un fel de revanșa. Noi am ratat titlul olimpic atunci în fața URSS-ului, plecam ca favoriți. A fost bucurie mare după meci, era comandantul Gheorghe Drăgănescu cu noi, Ioan Krust Ghermănescu era și el în delegație, ca reprezentant IHF. Am băut o bere și a doua zi ne-am întors acasă.”

Drumul Stelei până în finală:
Turul 1: Pallamano Trieste-Steaua București 21-38 și 18-38
Optimi: HB Dudelange-Steaua București 11-28 și 17-35
Sferturi: Steaua București-BC Calpisa Alicante 22-19 și 18-20
Semifinale: Steaua București-KFUM Fredericia 29-22 și 19-19
Finala: Steaua București-ȚSKA Moscova 21-20 (14-9)

Lotul echipei care a cucerit CCE:
Virgil Marchidan, Nicolae Munteanu (portari), Radu Voina, Gabriel Kicsid, Cezar Drăgăniță, Dan Petru, Ștefan Birtalan, Constantin Tudosie, Laurențiu Roșu, Grișa Cheli, Ion Vărgălui, Victor Neagu, Werner Stockl, Cristian Gațu. Antrenori: Cornel Oțelea, Otto Telman.

sursă foto: Facebook – Roșu Laurențiu

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY