România mai primește o veste senzațională de la Paris – orașul Baia Mare va găzdui în 2019 Finalele Turneului European de Beach Handball

0
9719

Cu ocazia Campionatului European de Handbal din Franța, România și Baia Mare primesc încă o veste senzațională. După clasarea în primele 4 națiuni ale continentului și calificarea automată la mondialul din Japonia 2019, România a câștigat și concursul de candidaturi pentru organizarea în vara anului viitor a Finalelor Turneului European de Beach Handball (European Beach Handball Tour Finals 2019, EBT Finals 2019). În cadrul ședinței de sâmbătă, 15 decembrie, de la Paris, Comitetului Executiv al Federației Europene de Handbal, la recomandarea Comisiei Europene de Beach Handbal, a decis ca în urma analizei dosarelor de candidatură, pentru organizarea EBT Finals 2019 să fie desemnat orașul Baia Mare. Organizatorul competiției este Clubul Spotiv Marta, prin Tudor Marta, cel care în urmă cu doi ani și jumătate organiza pentru prima dată un turneu de handbal pe plajă în Centrul Vechi al orașului Baia Mare, turneu care a ajuns la 3 ediții, dintre care cea de anul acesta a fost chiar o etapă de EBT.

Competiția pe care o va găzdui Baia Mare, la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, aduce la start cele mai bune 24 echipe de club masculine și feminine calificate, care se vor lupta pentru titlul de campioni europeni. Chiar dacă formatul e diferit, EBT Finals e practic similara Champions League în fotbal. Finalele ce vor avea loc la Baia Mare se vor desfășura timp de 3-4 zile și presupun un efort logistic și financiar semnificativ, organizatorul angajându-se în dosarul de candidatură să monteze în Centrul Vechi al orașului Baia Mare 3 (trei) terenuri cu nisip, peste 1000 de locuri în tribune, instalație de nocturnă și multe alte facilități care să facă din acest eveniment unul de primă clasă.

Turneul final va fi precedat de o conferință de beach handbal susținută de oficiali europeni la care vor participa antrenori, arbitrii și delegați ai echipelor de handbal pe plajă din întreaga Europă. Timp de mai bine de o săptămână un veritabil oraș de munte se va transforma în capitala europeană a handbalului pe plajă, fiind așteptați să participe la întreg evenimentul în total peste 500-600 de invitați.

Imediat după aflarea veștii Tudor Marta, principalul artizan al acestei realizări de marcă pentru beach handbalul românesc, a declarat: ”Ceea ce am visat înainte de a organiza prima ediție a Baia Mare Beach Handball Challenge este aproape să se realizeze! O competiție de aseamenea anvergura ne confirmă faptul că am făcut evenimente reușite pe plaja de la munte. Aș putea spune că acesta este testul suprem și nu aș omite faptul că din atâtea locații din Europa care se bucură de plajă, a ieșit câștigătoare plaja de la munte! Sunt conștient că urmează o perioadă de muncă intensă pentru a demonstra că România este capabilă să organizeze o competiție de acest nivel. Un alt lucru foarte important este că găzduirea acestui eveniment poate să fie ingredientul care să accelereze popularizarea și dezvoltarea handbalului pe nisip în România cu obiectiv clar, Jocurile Olimpice de la Paris 2024!”

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY