Rastko Stojkovic pune capăt carierei, la 38 de ani: „Am învățat multe din «lupta» mea cu Bjarte Myrhol, colegul de la Nordhorn!”

0
1612

Unul din cei mai buni pivoți din Europa din ultimii ani, Rastko Stojkovic, a decis să se retragă din handbal, deși mai avea contract cu israelienii de la Maccabi Rishon. Ajuns la 38 de ani, Stojkovic se desparte de handbal după o carieră fantastică și cu un singur regret: neparticiparea la Olimpiada din 2012, de la Londra.

Maccabi Rishon a ratat titlul în Israel în sezonul trecut, astfel că bugetul pentru acest an competițional a fost redus. În aceste condiții, Rastko Stojkovic și Maccabi s-au despărțit de comun acord, iar pivotul de 38 de ani a decis să nu își mai continue cariera la altă grupare.

Despre cariera sa, Stojkovic a vorbit pentru balkan-handball.com. Ex-internaționalul sârb a afirmat că în Polonia s-a simțit ca acasă, în timp ce în Germania nu s-a adaptat deloc. „M-am simțit ca acasă în perioada în care m-am aflat în Polonia, la Kielce. Polonia a fost țara în care m-am simțit cel mai bine. Cel mai rău a fost în Germania. Mentalitatea, caracterele, nu erau obișnuit ceva pentru mine. Totuși, am învățat cel mai mult la Nordhorn. A fost o parte din cariera mea în care m-am format ca om și ca sportiv. Am învățat multe lucruri de la germani și scandinavici. Antrenorul meu era Ola Lindgren, m-a ajutat mult, mi-a arătat calea în handbal, am luat de la el modul de gândire și viziunea despre handbal.”, a spus Rastko.

La Nordhorn, Rastko Stojkovic l-a avut coleg pe post pe norvegianul Bjarte Myrhol, o experiență care l-a ajutat în carieră. „Am învățat multe din «lupta» mea cu Bjarte Myrhol, colegul de la Nordhorn. Nu vorbesc despre cât de bun prieten ești cu cineva, ci despre lupta pentru supraviețuire, bătălia pentru fiecare minut în teren și dorința de a juca mai mult decât perechea ta de pe post. A trebuit să învăț totul într-o lună. Veneam din școala balcanică, Bjarte e Scandinav, Ola la fel, era natural ca antrenorul să placă stilul său mai mult decât pe al meu. «Nu, nu voi renunța, nu îți voi da pole-position-ul». Am devenit mai puternic după această experiență.”, a concluzionat Stojkovic.

Ola Lindgren și Zeljko Babic, antrenorii preferați

Rastko Stojkovic a dezvăluit și antrenorii care i-au marcat cariera. Pe lângă antrenorul de la Nordhorn, Ola Lindgren, sârbul l-a amintit și pe Zeljko Babic, cel cu care a lucrat la Meshkov Brest timp de un an și jumătate. „Zeljko, acest om e fenomenal. Îl iubesc atât de mult, e atât de uman, am rămas în bune relații. Mi-a produs o viziune despre handbal total diferită, un jucător de 33 de ani la acel moment. A fost cu adevărat fenomenal.”, a mai spus Rastko.

De la extaz la agonie, în 2012

Anul 2012 a fost unul foarte bun pentru naționala masculină a Serbiei, care a cucerit argintul la Campionatul European de pe teren propriu și care s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Londra. Stojkovic s-a aflat pe teren la Euro, însă nu și la Olimpiadă. „La Euro au fost trei săptămâni de neuitat, multă lume lângă tine, multe emoții, arena plină. Nu voi uita ianuarie 2012. Regretul meu este că n-am jucat la Olimpiada din 2012. Rămâne un vis neîmplinit.”

Rastko Stojkovic a evoluat în cariera sa la RK Crvena Zvezda (1997–1998, 2003–2005, 2013), RK Partizan (1998-1999), RK Studentski Grad (1999-2001), RK Borac Banja Luka (2001–2002), RK PKB (2002–2003), VfL Pfullingen (2005-2006), SG Nordhorn-Lingen (2006–2009), Vive Kielce (2009-2013), Al Rayyan (2013), Meshkov Brest (2013–2018), Maccabi Rishon (2018-2019).

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY