Rareș Fortuneanu vorbește despre sezonul avut de Alex Șimicu și Mihai Popescu la Saint Raphael, campionatul României și decizia aberantă a EHF de a lăsa vicecampioana Franței în afara Ligii Campionilor: „E o dezamăgire mare pentru noi!”

0
19390

Cu Alexandru Șimicu și Mihai Popescu în echipă, Saint Raphael a avut un sezon foarte bun pe plan intern. Gruparea la care Rareș Fortuneanu este antrenor secund a terminat a doua, după PSG Handball, în fața unor formații cu bugete mult mai mari, precum Montpellier și Nantes.

Totuși, locul secund în LNH n-a fost suficient pentru ca Saint Raphael să participe în Liga Campionilor. Gruparea celor trei români a depus dosarul pentru a primi un wildcard, însă EHF a preferat Montpellier și Nantes în schimb. Decizia este de neînțeles în Franța și stârnit furia lui Rareș Fortuneanu. „E o decizie pe care nimeni nu a înțeles-o, niciun iubitor al handbalului din Franța! E o dezamăgire mare pentru noi. Pentru prima dată, locul doi este lăsat în afara Ligii Campionilor, iar locurile trei și patru vor participa. Am avut același buget ca Nantes. Am depus dosarul la timp, îndeplineam toate condițiile, dar trebuie făcut lobby, iar acest lucru nu este normal. E dureros, corectitudinea și fair-play-ul sunt în plan secund, primează interesele personale. Băieții sunt supărați. Saint Raphael deranjează în Franța, a detronat echipe ca Montpellier și Nantes cu bugete cu două milioane de euro mai mari. Am obținut locul doi pe valoare, dar n-a fost suficient să jucăm în Liga Campionilor.”, a comentat situația fostul internațional român.

Chiar dacă au avut probleme cu accidentările, cei doi jucători români, Alexandru Șimicu și Mihai Popescu, au lăsat o impresie foarte bună în acest sezon în Franța. Cei doi vor continua la Saint Raphael, având contracte pe încă două sezoane, iar Rareș Fortuneanu se arată încântat de faptul că i-a putut convinge pe internaționalii români să facă acest pas. „Alex Șimicu a avut un debut de sezon foarte bun, dar din păcate a fost ținut pe margine patru luni din cauza accidentărilor. Mihai Popescu s-a accidentat și el în ultima etapă a turului. Personal sunt super fericit că i-am convins să vină la Saint Raphael, s-au integrat foarte bine. Nu aveam niciun dubiu că nu își vor demonstra valoarea. Mai au contracte pe încă doi ani și în acest sezon au contribuit și ei la realizarea obiectivului.”, spune Fortuneanu.

Vicecampioana trebuie să treacă peste dezamăgirea neparticipării în Liga Campionilor, iar secundul lui Joel Da Silva afirmă că toată situația cauzată de decizia EHF îi va motiva la maxim în noul sezon pe toți componenții echipei. „Urmează o perioadă grea pentru noi. Am fost furios vineri când am aflat decizia EHF, dar această furie s-a transformat într-o dorință de răzbunare. În fiecare meci vom intra cu gândul de a demonstra că locul nostru este în Liga Campionilor. Chiar și cu PSG vom încerca să ne batem, vom fi mai determinați ca niciodată. Dacă am luat o palmă, nu vrem să întindem și celălalt obraz. Echipa va fi greu de montat la început, e un moment delicat prin care trecem.”, continuă Rareș Fortuneanu.

Viitorul star al handbalului european, transferat de Saint Raphael!

Săptămâna trecută, vicecampioana Franței a reușit să-l transfere pe Artsem Karalek, de la SKA Minsk, un pivot de 20 de ani curtat de marile echipe ale Europei. Internaționalul bielorus a fost cel mai bun om al echipei sale la Mondialul de tineret de anul trecut și a impresionat în sezonul recent încheiat în Cupa EHF, unde a întâlnit chiar pe Saint Raphael. „Ne-am batut cu marile nume pentru el, Barcelona, Fuchse Berlin, Veszprem, Wisla Plock și Silkeborg. Am obținut semnătura lui, e un pivot ce îmi aduce aminte de Rică Pîrîianu când era tânăr. A confirmat în Cupa EHF, a făcut meciuri bune. N-a fost ușor să-l transferăm, dar i-a plăcut clubul și regiunea. Am discutat cu el după meciul direct din Belarus, echipa l-a atras și își dorea să joace în Liga Campionilor. Saint Raphael este o echipă care atrage, crește și va ajunge departe, important e să ne menținem în top.”, spune Rareș Fortuneanu. Fostul secund al naționalei României declară că urmărește în continuare Liga Națională, că și-ar fi dorit un jucător din România și oferă o soluție pentru ca tinerii handbaliști din țară să nu se mai piardă. „Urmăresc Liga Națională în timpul liber, am urmărit și parcursul echipelor românești în cupele europene. Sunt foarte bucuros că Dinamo a luat titlul după 11 ani, e echipa mea de suflet și vreau să îi felicit pe această cale. Sunt jucători foarte buni în România, am dorit să aduc un stângaci la academia noastră, dar a ales altă echipă. Mă ocup și de academia de la club, avem jucători între 18 și 22 de ani pe care dorim să formăm pentru a deveni jucători profesioniști într-o perioadă de maxim patru ani. Au toate condițiile, primesc bursă. Grigoraș îmi place, am vrut să-l aduc în Franța la o altă echipă, dar semnase cu Tatabanya. Îmi place și Rotaru. Sunt foarte mulți jucători buni din generația 1994, care a fost anul trecut la Mondialul din Brazilia. Trebuie să avem însă grijă de ei. Părerea mea e că ar trebui stabilită o grilă de salarizare pentru juniorii promovați, deoarece primesc prea mult față de ceea ce pot oferi și mulți se pierd din cauza banilor.”, a concluzionat Rareș Fortuneanu.

Rareș Fortuneanu s-a retras din handbal în anul 2013 și tot atunci și-a început activitatea de antrenor secund, la Saint Raphael. Pentru o scurtă perioadă, acesta a fost și secundul echipei naționale, conduse de Christian Gaudin. De asemenea, fostul inter dreapta conduce academia lui Saint Raphael și în această vară a obținut diploma Master Coach, la Paris, care îi dă dreptul să antreneze în prima ligă franceză.

sursă foto: Facebook Anne Champion Photographie

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY