Putem face progrese în viteza? Comparatie intre atletism si handbal/baschet

0
15474

Pentru a progresa in viteza nu este suficient sa facem numai sprinturi. Este de asemenea rezultatul unei tehnici bune de alergare, a fortei, puterii si explozivitatii, a mobilitatii, a antrenamentului pliometric si a vitezei gestuale.
Pentru categoriile de “copii” trebuie sa programati antrenarea vitezei pe mai multe sezoane si sa nu va asteptati la schimbari importante dupa doar cateva antrenamente. Acest progres se realizeaza pas cu pas respectand principiile planificarii si periodizarii.
In acest articol vrem sa va explicam si sa va aratam care sunt prioritatile pentru dezvoltarea vitezei in sporturi precum Handbal si Baschet.

2

Care sunt prioritatile pentru dezvoltarea vitezei in aceste sporturi ?

Distanta de 100m: VITEZA MAXIMALA = AMPLITUDINE x FRECVENTA

Sa luam exemplul lui Christophe Lemaitre. Punctul sau forte este amplitudinea pasilor in alergare (2m30!). Pentru a termina cursa de 100m sub 10’’, el a admis ca muncit foarte mult pentru a-si imbunatatii frecventa pasilor. Cu toate acestea, a declarat ca se simte mult mai confortabil pe distanta de 100m sau 200m decat pe distanta la care se desfasoara competiile in sala, cea de 60m. Motivul este ca aceasta distanta nu ii permite sa isi dezvolte amplitudinea pasilor, punctul sau forte.

Revenind la handbal si baschet, viteza nu mai este rezutatul frecventei si amplitudinii, ca in atletism, pentru ca noi alergam o distanta mai mica de 28m! Mai mult, referindu-ne strict la handbal, conform unui studiu facut pentru Federatia Europeana de Handbal,de catre Cappuccini, acesta a aratat ca cea mai lunga distanta parcursa in meci, in linie dreapta, in maxim de viteza, este de 13m! Asta inseamna ca accelerarea reprezinta componenta cea mai importanta si nu viteza in sensul dezvoltarii ei cu 100% din posibilitati. Deci sansele dezvoltarii unei viteze pure, ca cea dintr-o proba de sprint din atletism, sunt destul de mici.
Tinand cont de distantele de alergare, sportivii din aceste doua sporturi, nu au posibilitatea de a dezvolta o amplitudine mare a pasilor,asa ca trebuie sa ne imbunatatim frecventa !

3

Cum sa ne imbunatatim frecventa ?

Va prezentam cateva exemple de exerciţii, non-exhaustive, pentru imbunatatirea frecvenţei, folosind ca material scarita de coordonare. Aceasta este foarte utila si se poate folosi la toate varstele. Am ales diferite combinaţii de schimbare si alternarea picioarelor, astfel încât vă puteţi îmbogăţi paleta de exerciţii.

3 afara – 1 inauntru (alergare cu fata si cu spatele) :

42 afara – 1 inauntru (alergare cu fata si cu spatele) :

5

2 afara – 2 inauntru – 2 afara (alergare laterala) :

6

2 inauntru – 2 afara (alergare cu fata si cu spatele) :

7

20

8

9

10

1 inauntru – celalalt incruciseaza prin fata si revine (alergare cu fata) :

11

1 inauntru – celalalt incruciseaza prin spate si revine (alergare cu fata) :

12

1 inauntru – celalalt incruciseaza prin spate si revine (alergare laterala):

13

2 inauntru – 1 afara (alergare cu fata) :

14

15

16

2 afara – 1 inauntru (pasi incruscisati) :

17

3 afara alternativ – al 4-lea pas inauntru (alergare cu fata) :

18

Este antrenamentul de frecventa suficient pentru dezvoltarea vitezei in handbal/baschet ?

Nu, pana in prezent nu este de ajuns. Viteza si accelerarea in aceste sporturi poate fi comparata cu cea observata pe un circuit de F1. Motoarele V6 (1500 la 15000 rpm) accelereaza de la 0 la 100 km/h in 1,5 secunde. Cum circuitul implica numeroase viraje, si deci fluctuatii ale vitezei, accelerarea cat mai rapida a masinii este determinanta pentru timpul final.

Asemantor F1, in cele doua sporturi intalnim trasee si deplasari in directii diferite, adaptarea vitezei in functie de relatia minge-coechipier-adversari, schimbari de directie, sprinturi ce se realizeaza dupa opriri sau alergari cu spatele. Aceasta componenta este denumita AGILITATE.

Daca doriti sa fiti rapizi trebuie sa aveti capacitatea de a accelera si decelera foarte rapid !

19

Cum sa ne imbunatatim accelerarea si agilitatea ?

Va prezentam cateva exercitii care impun adaptari ale vitezei si a pozitiei corpului in sporturi precum cele doua mentionate. Cronometrarea circuitelor este benefica pentru a creste interesul si implicarea.

Circuit cu slalom :

21

Circuit cu schimbari de directie :

 21

Circuit cu distante variate :

23

Cele doua componente prioritare pentru dezvoltarea vitezei in handbal si baschet sunt, deci, frecventa si accelerarea.

Un articol de Frank Kuhn-preparator fizic HC ODORHEIU SECUIESC si Adrian Vasile-preparator fizic CSA STEAUA BUCURESTI, FRH (loturi masculine).

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY