INTERVIU: Ion Ivan vorbește despre experiența de la FOTE și despre Europeanul ce stă să înceapă: „Mai avem lucruri de pus la punct. Și o vom face!”

0
12357

Echipa națională Under 17 a României s-a întors de la FOTE cu medalia de argint – prima a generației – după ce a ajuns în marea finală de la Gyor și a pierdut în fața Ungariei. A fost, totodată, un test foarte util pentru tricolorele antrenate de Ion Ivan în perspectiva Campionatului European ce stă să înceapă, dar și o experiență unică, așa cum o descrie selecționerul României.

-Cum a fost experiența din Ungaria?
-EYOF 2017 a fost o experiență copleșitoare. Doresc sincer fiecărui sportiv sau antrenor să aibă șansa să fie părtaș la astfel de momente. De la o organizare foarte bună, o deschidere impresionantă și oboseala și stresul dat de un ritm infernal zilnic, interacțiunea continuă cu mii de sportivi de naționalități diferite, cuprinși de febra competițională, stresul dat de viața la comun cu alte categorii de sport, programul diferit în care un sportiv se odihnește și altul tropăie pe scări spre competiție. Am fost impresionați de condițiile de pregătire și competiție din Gyor. ETO Gyor Arena este un sanctuar sportiv excepțional. Fiecare gest sau cuvânt al oamenilor de aici, fiecare colțișor inspiră respectul pentru performanță și performeri. Se simte grija pentru sport și sportivi.

-Care ar fi cel mai important lucru obținut după turneul din Ungaria?
-Mă bucur că am avut șansa și eu ca antrenor să trăiesc momentul în care această echipă a României a revărsat bucuria victoriei contra Ungariei și a peste 1000 de spectatori. Sau că au avut puterea să revină atunci când toți 2200 de spectatori ai finalei le-au crezut în genunchi, cu șase goluri consecutiv, plus o minge în posesie, sau că au răspuns cu o aeriană la o altă aeriană a adversarului deși erau conduse, asta arată tupeu. Nu îl au decât campionii, indiferent de cine îi antrenează. Spectatorii au respectat nivelul competiției și au arătat respectul cuvenit echipei României, fără huiduieli sau fluierături. Oameni care își merită efortul sportivilor din arenă. Nu cred că cineva aici și-a pus problema că Ungaria ar fi cedat meciul din grupe ca să nu întâlnească Rusia, s-a dovedit ulterior că adversarul incomod eram tot noi. Copilele mele s-au simțit ofensate de comentariile unor oameni care pretind că sunt adulți și consumatori de sport. Să nu uităm că stima de sine și respectul pentru culorile naționale îl clădim cu toții în mod egal. În timpul unor competiții importante pentru ele, acești copii trebuie susținuți, încurajați, ca să simtă că ele chiar reprezintă un fenomen națională. Am încercat prin orice mijloc să le dăm de mici o identitate, chiar și salutul lor de la fiecare început sau final de meci sau antrenament respectă neamul acesta, răspund constant și fără echivoc întrebării «Cine suntem noi? România!». Mă simt dator să reamintesc tuturor, culegem ce semănăm. Vorbind strict despre handbal, noi, staff-ul, suntem mulțumiți. Trecând peste rezultat, creștem încet ca echipă. Fetele s-au călit în compania unor echipe reprezentative de top, a unor școli cu tradiție. Când am plecat către Gyor, eu personal mi-am propus să facem niște meciuri bune și să luăm fiecare meci pas cu pas, să ne batem pentru fiecare moment din meci. Nu am plecat și nu vom pleca niciodată să facem turism sportiv. Să fiți convinși că indiferent de treapta pe care aceste minuni de fete vor termina orice competiție la care vor participa în viața lor, vor fi făcut maximum posibil să vă facă mândri de ele. Noi cel puțin așa le-am crescut și sper că vor rămâne așa. Ele știu că noi le iubim și cu și fără medalii la cât. Bineînțeles că mai avem lucruri de pus la punct. Și o vom face!

-Ați văzut Franța la FOTE, unul dintre adversarii de la Euro. Ați găsit informații și despre Suedia și Cehia?
-Referitor la echipa Franței, cu care suntem în grupa de la Euro, nu vă pot spune prea multe. Ar putea părea neprofesionist, dar ar însemna numai vorbe. Am jucat de câteva ori cu echipe naționale ale Franței, nu am pierdut niciodată cu ele, dar am observat o linie în joc și am văzut jucătoare interesante. Nu știm exact componența finală a lotului cu care ne vom întâlni în grupe pentru că loturile lor se schimbă cum schimbăm noi ciorapii, își permit să trimită câte o echipă la un turneu internațională numai ca să crească una-două jucătoare. Avem ceva înregistrări cu Cehia și Suedia, le analizăm, dar știți cum e, sunt foarte mulți factori de pus în balanță la vârsta asta. Vă pot promite că ne vom bate, cu toate vor dori să creeze un moment frumos pentru România. Ca va fi o fază, un meci, o medalie, vor da o speranță handbalului românesc pentru viitor.

-Vă gândiți să efectuați schimbări în lotul pentru Euro?
-Cu siguranță vor apărea și ceva noutăți prin lot, elementele surpriză sunt binevenite și pentru adversari și pentru pentru componentele cu ștate vechi ale lotului, este necesară o competiție internă constructivă înaintea celei externe, iar prezența la lotul național este ceva ce se câștigă prin merit, o mândrie, nu este un bun comun.

Trei zile de pauză au avut tricolorele, urmând ca de joi să revină în cantonament, la Oradea. Debutul la Euro este programat joi, 10 august, împotriva Franței.

sursă foto: Dan Lixandru

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY