HCM Constanţa către CJC: „Respectaţi-vă promisiunile!”

1
1545

hcm bucurieDupă mai bine de un deceniu în care a pus Constanța pe harta sportului românesc și internațional, HCM Constanța trage un ultim semnal de alarmă înaintea unui final tragic. Cea mai bună echipa a handbalului masculin românesc se află în pragul desființării. Mai grav decât atât, potrivit reprezentanților clubului, nimeni nu ridică nici măcar un deget pentru a ajuta clubul care ar putea câștiga ultimul titlu de campioni din istorie.

2015 este fără dar și poate anul de doliu al sportului constănțean. După “înmormântarea” ehipei Rugby Club Județean Farul Constanța, dar și şubrezirea Clubului Volei Municipal Tomis Constanța, chiar înaintea celor mai importante meciuri ale sezonului, o altă echipă campioană a României se află în pragul desființării. Este vorba despre campioana României la handbal masculin, HCM Constanţa, gruparea de la malul mării organizând, marţi, o conferinţă de presă, la care a fost prezentată situaţia echipei.

„Este o situaţie critică, pe care o cunoştean încă din vară, dar am acceptat să mergem mai departecu toţii, mai mult orbeşte, neştiind care este viitorul acestei echipe. Nimeni nu ne-a venit în ajutor, nimeni nu a venit să ne dea o speranţă. La ce se mai face sala care se preconizează a fi construită în 2016, dacă nu va mai exista sport la Constanţa, să se practice în ea…”, a întrebat, retoric, Laurenţiu Toma, căpitanul echipei.

Cetățean de onoare al municipiului Constanța, desemnat cel mai bun handablist român în anul 2009, Laurențiu Toma este exemplul viu că se poate face performanță în orice fel de condiții, însă cu foarte multe sacrificii.

„Mulţi dintre noi am răbdat, mulţi dintre noi poate n-am avut ce mânca, şapte luni de zile, mai mult de jumătate de an, a trebuit să strângem rândurile şi să răbdam… Sunt mulţi jucători străini, care au acceptat să dea bani de la ei din buzunar, să plătească chirie, deplasări, numai să fie totul în regulă”, a dezvăluit căpitanul grupării de la malul mării.

Extrema stângă a HCM-ului, George Buricea, este unul dintre liderii echipei care a dominat categoric competițiile interne din România. Acesta nu s-a ferit să îl critice pe  vicele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, care a uitat să se țină de promisiunile făcute față de campionii țării.

„Tot timpul a ridicat altă problemă. Cum se rezolva una, apărea o altă problemă. Nouă, în faţă, ne-a spus: cum se dă ordonanţa vă dau banii! Dar tot timpul dânsul a ridicat altă problemă, după ce se rezolva una dintre probleme, dânsul ridica alta. Din punctul meu de vedere, e rea voinţă. Măcar putea să fie bărbat, să vină în faţa noastră şi să ne spună. Dar, nu a fost… A tot ridicat alte probleme, numai să nu ne dea… Am mai auzit ceva de genul că nu e moral. Cred că nu e moral ce face dânsul”, a declarat George Buricea.

Vă vine să credeți sau nu, în calea finanțării HCM-ului stă un verb, după cum explică „vicele” Consiliului Judeţean Constanţa.

„Având litigiu dintre club şi Consiliul Judeţean, chiar dacă avem legea astăzi, ei nu mai pot veni pe Legea 69 (n.r.: Legea educaţiei fizice şi sportului). Iar pe Legea 350 (n.r.: referitoare la regimul finanţărilor), aici este problema… <Exclusivul> ăsta înseamnă că ei nu mai pot veni, noi aşa îl interpretăm, chiar dacă nu e verbul respectiv acolo, adică verbul nu e <se face exclusiv pe Legea 69>, dar aşa a vrut să-l scrie, că altfel ce rost avea să-l dea, nu?”, a încercat să explice situaţia Cristinel Dragomir, fără a fi prea convingător.

Din cauza verbului amintit de Cristinel Dragomir, campionii României sunt neplătiți de cinci luni, fiind nevoiți nu de puține ori să aducă bani de acasă pentru a face în continuare performanță.

„Că e de vină Curtea de Conturi, că e de vină frica de DNA, că e de vină hotărârea judecătorească… Tu, ca şi conducător, trebuie să cauţi o soluţie”, a răspuns managerul grupării constănţene, Nurhan Ali.

HCM Constanța a dominat autoritar Liga Națională, câștigând de 9 ori Campionatul României din 2004 până în prezent. Handbaliștii constănțeni au trecut în palmaresul clubului alte 6 cupe ale României. Pe plan internațional, HCM Constanța a obținut cele mai mari performanțe pentru handbalul românesc, de după 1989. Barcelona și Montpellier sunt cele mai titrate echipe care au cunoscut înfrângerea în fața handbaliștilor constănțeni, care și-au trecut în cont performanţe importante pe plan european, precum calificarea în optimile de finală ale Ligii Campionilor şi calificarea la Turneul Final Four al Cupei EHF.

Cum totul are o limită, întreg staff-ul a decis că dacă situația nu se va schimba, 2015 va fi ultima ediție de campionat pentru HCM Constanța…

sursă: sportsudest.ro

1 COMMENT

  1. Sa dea Domnul asa sa fie, ca prea v-ati bucura cand Resita a clacat financiar si ne-ati luat jumatate de echipa.Asa-i Nurhane? AMIN!

LEAVE A REPLY