Florin Cuciula a ajuns în liga a șasea germană

2
2706

florin cuciulaDupă 12 ani petrecuți la Reșița, Florin Cuciula a decis să abandoneze sportul de performanță și să meargă în Germania, într-o ligă inferioară. Pivotul format la Timișoara a vorbit, într-un interviu acordat pentru arenabanateana.ro, despre plecarea sa la VFH Schwenningen, o echipă de lângă Hamburg.

–Florin, în iarnă ai renunțat la handbalul de performanță…

–Ținând cont de problemele medicale pe care le-am avut, acesta era cam singurul pas. Nu mai puteam continua cu handbalul de performanță și decât să-mi sacrific sănătatea, am ales această cale. A fost destul de dificil la început, deoarece nu cunoșteam limba germană, nu știam cum sunt oamenii acolo. Pe de altă parte, mi-a fost greu să mă rup de colegii de la Reșița. Dar, toate au un început și m-am acomodat foarte bine, sunt foarte mulțumit de alegerea făcută. Anul acesta avem ca obiectiv promovarea, sperăm să și reușim.

–Cum ai ajuns să joci în Germania?

– După problemele de sănătate pe care le-am avut, am postat un anunț pe un site de recrutare, nu neapărat pentru a juca, cât pentru un loc de muncă. Nu mai puteam face sport de performanță la intensitate maximă. În total am avut 36 de oferte, iar aceasta venită de la Schwenningen mi s-a părut cea mai sigură. Majoritatea ofertelor au venit din zona în care sunt acum, iar celelalte din zona orașului Hamburg. Am căutat loc de muncă pentru mine și pentru soția mea, dar și posibilitatea de a mai juca și handbal.

– Cum te-au primit noii colegi?

– Colegii mei m-au primit foarte bine, știau despre mine de la patronul echipei, cu care am ținut legătura. N-au fost probleme de genul: „A venit un român“, etc, și de aceea sunt foarte bucuros că am fost acceptat și acest lucru m-a ajutat să-mi fac treaba cât mai bine. Sunt singurul român din echipă, mai este un italian, iar ceilalți sunt germani.

–Cum e handbalul în Germania?

– În Germania sunt mai multe ligi, noi suntem în Liga a VI-a, care nu e ultima. Toți jucătorii lucrează și nu doar în aceste ligi inferioare, din liga a doua în jos cam toți merg la lucru. Acolo ei se axează pentru început pe o calificare, o meserie, după aceea pe sport, în cazul nostru handbalul. La echipa mea, toți jucătorii lucrează, vin la antrenamente de plăcere, e ca un hobby pentru ei. Avem două antrenamente pe săptămână, marțea și joia, iar în weekend avem meciurile.

–Faptul că evoluează într-o ligă inferioară își lasă o amprentă asupra abordării meciurilor?

– La ei nu contează că joacă într-o ligă inferioară. Antrenamentul e antrenament, dacă suntem în liga a 6-a nu înseamnă că nu ne antrenăm, poate uneori facem antrenamente mai tari decâtt se făceau la Reșița, când era HC Caraș-Severin. Este o mentalitate tipic germană, când e de lucru se lucrează. Sunt foarte serioși, respectă sportul. Pentru ei este un hobby, ei vin de plăcere și ținând cont că vin de plăcere, respectă lucrul acesta și sunt foarte conștiincioși. Ei nu sunt plătiți pentru că joacă handbal. Eu sunt singurul remunerat, pentru că sunt și antrenor. Dar, toți avem același hobby, handbalul. Am lucrat cu mai mulți antrenori în România și am învățat de la fiecare câte ceva și acum vreau pun în practică cunoștințele acumulate.

–Salariul îți vine la timp sau sunt întârzieri ca la CS Caraș-Severin?

– Nu, nici nu se pune problema de așa ceva. La fiecare început de lună, la data stipulată în contract, salariul era în cont.

– Spune-ne câte ceva despre clubul la care activezi.

– Este un club axat doar pe handbal, un club privat, având grupe de la copii de șapte ani până la seniori. Pe lângă patron, mai suțin activitatea primăria din localitate și câțiva sponsori. Mai este un club în oraș, dar acesta este cel reprezentativ, având o istorie de patru decenii. Actualul patron este fost handbalist de performanță, a jucat contra celor de la Steaua București, în anii 80. Iubește handbalul și investește acum în acest sport. Am avut o discuție cu patronul și ne dorim amândoi să promovăm. Nu este un obiectiv impus de nimeni, este o dorință. Cred în echipa mea că putem reuși să promovăm. Până la urmă e plăcerea de a juca handbal.

– Vine lumea la meciurile voastre? Sala în care jucați este mare?

– Este un complex sportiv, format din două săli, una cam de 1.200 de locuri și una de vreo 500 de locuri. De obicei jucăm în sala mare, iar la meciurile importante este aproape plină. Suntem într-un oraș cu aproximativ 80.000 de locuitori, un foarte frumos și iubitor de sport. Mai avem o echipă de handbal în oraș, tot în liga a VI-a, iar la meciurile directe sala este plină. Este un derby local, în genul Reșița – Timișoara la noi.

– Se vehicula într-o vreme varianta că l-ai fi dorit și pe Marius Grozvăescu la actuala ta echipă.

– Da și încă îl vreau în continuare, dar momentan nu există posibilitatea unui loc de muncă. Dar am vorbit cu patronul și facem tot posibilul să le găsim în cel mai scurt timp un loc de muncă atât lui Marius, cât și soției lui. După ce îi expiră contractul aici, că am înțeles că are contract pe un an de zile cu HC Adrian Petrea. Când îi expiră, sperăm să îl putem aduce și pe el, de ce nu și ca jucător.

– Te gândeai pe vremea când erai junior la Timișoara că vei ajunge în Liga Națională, în cupele europene și pe deasupra vei mai câștiga și trofee?

– Nu visam să joc la nivelul înalt la care am ajuns și nici la pasul pe care l-am făcut, la 29 de ani să plec de la Reșița. Mi-aș fi dorit să continui să joc aici, dar problemele financiare, coroborate cu cele medicale, m-au determinat să renunț la handbalul de performanță și să plec în Germania.

– Te gândești la o revenire în handbalul românesc?

– În viitorul apropiat, nu. Au fost niște ani foarte frumoși la Reșița. Am avut un colectiv foarte unit, dar problemele financiare au destrămat acest colectiv. Mi-a părut rău că am plecat de lângă băieți, de lângă echipă, dar asta este viața, nu puteam să stau să aștept doar după promisiuni.

– După desființarea CS Caraș-Severin, la Reșița a apărut o nouă echipă de Divizia A, HC Adrian Petrea. Ce părere ai despre acest proiect?

– Este un proiect care mă bucură, sper să dea roade. Din câte îi știu pe băieți, Adi Petrea, Mișa, Paloma, Ilie, băieți ambițioși și sigur o să reușească și le doresc multă baftă și sper să ajungă să promoveze în prima ligă și să ducă tradiția handbalului reșițean mai departe.

– Te-ai gândit la o reciprocitate Schwenningen – Reșița?

– M-am gândit și sper să reușim să facem treaba asta. Îmi doresc să mă întâlnesc cât mai des cu foștii mei colegi și sper să reușim să facem niște turnee, la Reșița și în Germania.

sursă foto și text: arenabanateana.ro

2 COMMENTS

  1. În germania sînt urmatoarele ligi:
    Bundesliga 1. ; Bundesliga 2. ; Bundesliga 3; Oberliga; Verbandsliga; Landesliga; Bezirksliga; Bezirksklasse; Kreisliga A; Kreisliga B; Kreissliga C; etc.
    Florin joaca in liga 9-a(Kreisliga A.)
    Localitatea Schwenningen nu este la Hamburg, este lînga ISVORUL DUNARI Donaueschingen!

  2. …mai este de adaugat, ca tot ce inseamna handbal de la liga 3 in jos, in Germania, este un fel de divizia B , la noi sau competitii la nivel de asociatii judetene…dar acolo este Germania cu peste 80 mil de locuitori si handbalul este unul din sporturile nationale !!!

LEAVE A REPLY